INGREDIENTEN
- 450g Bountiful speltbloem
- 30 gram losgeklopt ei
- 9 gram Bountiful zeezout
- 34 gram margarine
- 23 gram roomboter
- 14 gram basterdsuiker
- 1 zakje (9 gram) instant gist
- 282 gram melk
BEREIDING
- Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen.
- Kook de melk. Laat deze daarna afkoelen tot 27 a 30 graden.
- Doe de bloem in de beslagkom van uw keukenmachine en maak er een kuiltje in. Doe de suiker aan de ene kant van de kom en aan de andere kant de boter en margarine. Giet de melk in het kuiltje en strooi de gist in de melk.
- Doe het ei op de melk met gist. Kneed 5 minuten op de laagste stand.
- Voeg het zout toe. Kneed 10 minuten op een hogere stand.
- Vorm 10 bolletjes van 75 gram van het deeg.
- Bol de bolletjes op het aanrecht met het bolletje in de holte van je hand, maak een draaibeweging. Hoe dit moet kan je op bijvoorbeeld YouTube vinden.
- Laat 35 minuten rijzen op een met olie ingevette bakplaat. Leg een lauwe, vochtige theedoek over de bolletjes.
- Bekleed de bakplaat nu met bakpapier. Druk de lucht uit elk bolletje en bol ze opnieuw op. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg een schone. Vochtige theedoek over de bolletjes. Laat 1,5 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 250 graden.
- Zet onderin de oven een ovenschaal met water. Bestrijk de bolletjes met wat boter of wat melk. U bakt de witte bolletjes af in ongeveer 8 tot 12 minuten.
- Check na 8 minuten of de broodjes gaar zijn. Haal de bolletjes direct van de plaat als ze klaar zijn en laat ze verder afkoelen.